Tandbørstning, Tandpleje, Tandsundhed

Sådan er den korrekte tandbørsteteknik

tandbørsteteknik

Tandbørstning består ikke blot af at tage tandbørsten hurtigt i munden to gange dagligt. Der er mange faktorer på spil før, at din tandbørsteteknik er korrekt, så du får mest muligt ud af din tandbørstning. Det er af den grund vigtigt at få opbygget en korrekt tandbørsteteknik:

Køb de rette redskaber

Din tandbørste skal passe i størrelsen til din mund, hvilket du kan afgøre ud fra tandbørsten børstehoved. Tandbørsters børstehoved kan findes som bløde og hårde, og her anbefaler en erfaren tandlæge fra Køge samt andre dygtige tandlæger, at du bruger en tandbørste med et blødt børstehoved for at undgå skader på tændernes emalje grundet for hård tandbørstning. Du bør udvælge en tandpasta med fluor til at forebygge huller i tænderne, og hvis du har særlige behov og ønsker er det i nogle tilfælde også muligt at finde en særlig tandpasta til dette som eksempelvis isninger. Sørg også for at få købt tandtråd eller tandstikker.

Indhold af en korrekt børsteteknik

Med de rette redskaber på plads er du klar til at børste tænder. Tandbørstning skal foregå to gange dagligt – hver morgen og hver aften er normen. Med tandpasta på tandbørsten kan du begynde tandbørstningen af dine tænder, hvor du sikrer dig at huske alle tænderne, hvis du vælger en side at begynde med i enten overmunden eller undermunden. Gennem små og cirkulære bevægelser kan du gradvist arbejde dig igennem alle tænder i overmunden og undermunden. Tandbørsten skal ændres i position, så du får vendt og drejet tandbørsten, så du eksempelvis også når de bagerste tænder. Disse bevægelser er vigtige, da det typisk er de områder, som er svære at nå, der glemmes. Fladerne mellem dine tænder har dog ikke den store glæde af tandbørstningen, hvor du i stedet skal bruge tandtråd eller tandstikker én gang dagligt for at fjerne bakterieophobningerne.

Bliv sikker på korrektheden af din børsteteknik

Du kan blive sikker på, at du har en korrekt børsteteknik, hvis du jævnligt går til tandlægen. Til de regelmæssige eftersyn undersøger tandlægen dine tænder, hvor tandlægens erfarne øje let kan se, om der er områder, som ikke børstes ordentligt. Du kan her modtage rådgivning om, hvordan din børsteteknik forbedres, så du kan få mest muligt ud af dine børsteteknik.

Lær dit barn om den korrekte børsteteknik

Jo før den korrekte børsteknik læres, jo bedre er det for tænderne. Du bør af den grund lære dine børn at børste tænder på korrekt vis, hvor den samme teknik for voksne er gældende for børn. Her skal du dog være opmærksom på at købe tandbørster, tandpasta og tandtråd, som egner sig til børn. I takt med stigende alder kan dit barn i højere grad overtage tandbørstningen, men du bør altid eftertjekke tandbørstningen indtil, at teknikken er på plads. Det kan dog være svært at se, om alle områder er børstet ordentligt, hvor du kan få hjælp fra en børnevenlig tandlæge nær Solrød, som kan hjælpe dig og dit barn med at få lært en korrekt børsteteknik, så I alle kan passe godt på jeres tænder gennem hele livet.

Tandlæge Bodil Diernæs ApS
Vestergade 29
4600 Køge
56 65 07 27