Elektrisk tandbørste, Korrekt børsteteknik, Tandbørstning

Hvad er fordelene ved at bruge en elektrisk tandbørste?

Elektrisk Tandbørste

Det er ikke en videnskab at børste tænder, men nogle gange kan det føles sådan. Det er nemlig ikke lige meget, hvordan du børster tænder, og den forkerte teknik kan resultere i børsteskader. Derfor er der mange mennesker, der tyr til en elektrisk tandbørste, men er der egentlig nogen fordel ved at bruge en elektrisk børste frem for god gammeldags almindelig håndkraft? I samarbejde med VoresTænder Tandklinik giver vi dig her svaret.

Sådan skal du børste tænder

Hovedreglerne, når du børster tænder, er at du ikke må børste for hårdt, at du skal bruge en forholdsvis blød tandbørste og børste minimum en gang om dagen, men gerne to hvis det er muligt. Du skal bruge en tandbørste, der indeholder fluor, da dette modvirker huller i tænderne, og så bør du supplere tandbørstningen med brug af tandtråd for at få de sidste bakterierester væk. Du skal helst børste i cirkelbevægelser med børsten for at komme godt rundt i alle hjørner og minimere slid på tændernes emalje.

Om du bruger en elektrisk tandbørste eller ej, er egentlig underordnet, så længe du følger disse tommelfingerregler. Dermed ikke sagt, at der ikke kan være fordele ved at bruge en elektrisk børste. Flere anerkendte tandlæger i fx Gentofte og Lyngby råder deres patienter til at bruge en elektrisk børste, hvis de har børsteskader på tænderne som følge af forkert tandbørstning. Den elektriske børste kan nemlig være god, hvis du har tendens til at trykke for hårdt med tandbørsten, da mange typer børster kan indikerer, når ens tryk overstiger det tilrådelige. En anden smart ting ved elektriske tandbørster er, at man kan få dem med indbygget timer, så man kan holde øje med, om man børster længe nok. Det er nemlig bedst at sørge for at børste i minimum to minutter hver gang, da man ikke kan komme grundigt rundt om tænderne på kortere tid end dette.

Anbefaler tandlæger elektriske tandbørster?

Ja og nej. Som sagt kan en elektrisk børste være en god idé, hvis man er i tvivl om, hvorvidt man børster længe nok eller hvis man trykker for hårdt med en almindelig tandbørste. Har man motoriske problemer, kan en elektrisk børste og være god. Hvis man ikke har disse udfordringer, men er bekymret for, om man børster effektivt med en almindelig tandbørste, kan man sørge for at have begge typer børster og skifte mellem de to. Det vil sige at man bruger for eksempel bruger en manuel børste om morgen og en elektrisk om aftenen. På den måde får man det bedste fra begge verdener.

VoresTænder Tandklinik v/ tandlæge Paulina Kempa
Lyngby Torv 11, 1. th.
2800 Kongens Lyngby
45 87 22 61