Mundhygiejne, Tandtråd, Vejledning

Brug tandtråd og få sunde tænder

Tandtråd

Måske børster du tænder to gange om dagen, og tror så at du har sørget tilstrækkeligt for tændernes sundhed. Men en god tandplejerutine inkluderer mere end blot tandbørstning. Børsten kan i store træk rengøre det, du kan se. En stor del af de mange bakterier, som kan lede til store og alvorlige tandskader, sidder dog på steder, hvor tandbørsten ikke kan komme til. Her er tandtråden et yderst vigtigt redskab. Når du går til din tandlæge på Frederiksberg er du med stor sandsynlighed blevet opfordret til at bruge tandtråd – og med god grund.

Du kan vælge at bruge almindeligt tandtråd, som du skal bruge et langt stykke af, eller de dyrere (men for manges vedkommende lettere at bruge) kombinerede tandstikkere og tandtråd. Pas dog på med at bruge tandstikkere – hvis du er for voldsom, risikerer du at skubbe madrester og bakterier endnu længere ned i tandkødsranden, samt at skade tandkødet. Tandtråd er klart den sikreste løsning.

Skær et langt stykke tandtråd og vikl det meste af det rundt om dine pegefingre, så du har tre til fem centimeter tandtråd frit. Hold den udspændt og før den ned mellem tænderne – forsigtigt. Sørg for at komme godt ned under tandkødsranden, men pres ikke for hårdt til. Før tråden frem og tilbage, så du får det hele med. Når du skal have tandtråden op igen, bør du, for at undgå at tråden flosser og går i stykker, forsigtigt lirke den op ved at føre den frem og tilbage. Skift hele tiden til et rent stykke tråd, når du skifter til et nyt sted. Så undgår du at overføre bakterier fra ét mellemrum til et andet.

Det lyder umiddelbart simpelt, men det kan være svært at være ligeså grundig, som det er nødvendigt. Tag dig derfor god tid – øvelse gør mester. Tandtråden er besværet værd, da den kan spare dig for store gener og dyre behandlinger hen ad vejen. Bakterierne i tandkødsranden og mellem tænderne kan lede til ikke blot huller i tænderne, men også betændelse i tandkødet – som i værste fald kan blive til paradentose, som kan resultere i, at der må fjernes flere tænder. Dine tænder skal helst holde hele livet, og tandtråden er en af de mest afgørende faktorer for, hvorvidt tænderne holder sig sunde og raske. Næste gang du er hos din tandlæge på Frederiksberg, så bed om råd og vejledning til den helt rigtige måde at bruge tandtråd på.

 

GlKongetand

Gammel Kongevej 123

1850 Frederiksberg C

33 24 35 33